Lappuddens Friluftscenter Höga Kusten
höga kustenleden
Vandringspaket Höga Kusten Vandring, Foto Agne Säterberg

Vandring med helpensionspaket efter Höga Kustens bästa vandringsleder. High Coast TrailLappuddens Friluftscenter ligger i Nordingrå, en perfekt utgångspunkt och bas för vandringar i Höga Kusten. Lappudden är ett etappmål på Höga Kustenleden, vilket innebär att man som vandrare kan hyra stuga eller rum antingen för en natt eller med fördel stanna flera dagar för att koppla av eller aktivera sig med olika aktiviteter. Vi hyr ut kajaker, kanoter, båtar och cyklar. Vi har även färdiga paket med vandring, kajakpaddling och cykling (elcykel).


Lappuddens Friluftscenter är en mycket vacker friluftsanläggning, majestätiskt belägen i närheten av samhället Nordingråvallen i hjärtat av Världsarvet Höga Kusten. Anläggningen ligger på en naturskön udde vid Vågsfjärdens strand omgiven av vatten, skogklädda öar, höga berg och djupa dalar. Från Lappudden går det att göra små dagsetapper efter någon av de många vandringsleder som finns i Nordingrå. Totalt så finns över 15 mil vandringsled bara i Nordingrå.

 

Vid anläggningen Lappudden finns även:

Stugor och rum, konferenslokal, vigselplats utomhus, Höga Kusten leden, egen badplats, grillplats, vildmarksbad, bastu och en underbar natur.

 

Välkommen till Lappuddens Friluftscenter i Nordingrå,

Hjärtat av Världsarvet Höga Kusten.

 

070-286 43 05 eller 070-625 07 83

 

www.lappudden.se

 

maria@lappudden.se


___________________________________________________


Höga Kustenleden, High Coast Trail, en av Sveriges vackraste vandringsleder som är en ca 13 mil lång, kustnära vandringsled i nord-sydlig riktning genom världsarvet Höga Kusten inom Kramfors och Örnsköldsviks kommuner. Den sträcker sig från Hornöberget vid Ångermanälvens norra strand och den mäktiga Höga Kustenbron ända upp till Örnsköldsvik, ”staden nolaskogs”. Leden anses allmänt ha sin början vid Hornöberget, men det går lika bra att vandra den från norr till söder.

 

Leden slingrar sig fram på stigar, mindre vägar, i skogar och ibland genom små samhällen och följer hela tiden kustlinjen. Ingen annanstans i Sverige kan man vandra så högt över havet så nära kusten. Den är bitvis mycket kuperad, och de olika sträckorna har olika svårighetsgrader vad gäller stigning i terrängen.


Att vandra leden är som att kliva in i ett geografiskt potpurri, och den bjuder på allt ifrån storslagna vyer över världsarvets skärgård uppifrån toppar som Valkallen, Lidnipan och från de 50 talet utsiktsberg som finns bara i Nordingrå. Här finns spännande naturområden med rik flora och fauna och sevärda kulturminnen som fäbodvallar och gamla fiskelägen och kyrkor. På ledens södra del till fascinerande stup och urskog där den löper genom vackra och mäktiga Skuleskogens nationalpark där ni kan vandra igenom Slottdalsskrevan med sina branta lodräta väggar.

 

Vandringsleden är indelad i 13 etapper med olika längd, och dessa sträckor finns presenterade i häftet ”Höga Kustenleden” som bl.a. kan beställas från de lokala turistbyråerna i Kramfors och Örnsköldsvik. Längs leden finns övernattningsstugor av varierande art, och planerar man att göra en längre vandring är ett tips att i förväg ta reda på var stugorna ligger och att de är lediga. Att vandra längre sträckor på leden kräver noga planering av mat och dricksvatten eftersom leden mestadels går utanför samhällena.


För er som vill hitta den lugna men vackra delen av leden under sommaren


ska unvika de mest marknadsförda delarna där det sammlas mycket


människor. Från Höga Kustenbron fram till Lappuddens Friluftscenter i


Nordingrå är det en mycket varierad och vacker natur och landskap. Där


behöver ni inte trängas med tusentals andra vandrare utan njuta av det


fantastiska landskapet.

EtapperHornöberget – Lövvik (9,8 km)


-Lövvik - Fjärdbotten (9,6 km)


-Fjärdbotten - Gavik (12,8 km)


Gavik - Lappudden (11,5 km)

Lappudden är ett uppskattat etappmål. Vid Lappudden finns stugor och rum att hyra, frukost mot förbokning, konferenslokal, egen badplats för våra gäster, grillplats, tältplatser (avgift), båtar, kajaker, kanoter, cyklar, vildmarksbad, bastu och en underbar natur.


-Lappudden - Ullånger (15,0 km)


Ullånger - Skoved (10,5 km)


-Skoved - Skuleberget (6,8 km)


-Skuleberget – Käl (9,2 km)


-Käl – Näske (8,6 km)


-Näske - Köpmanholmen (6,0 km)


-Köpmanholmen - Sandlågan (12,7 km)


-Sandlågan - Svedje (11,6 km)


-Svedje – Örnsköldsvik (4,0 km)