Lappuddens Friluftscenter Höga Kusten
Om oss AGMA Forntid & Äventyr
AGMA Forntid & Äventyr AB

Om oss AGMA Forntid & Äventyr AB

AGMA FORNTID & ÄVENTYR AB ÄGS AV MARIA BLOMSTER OCH AGNE SÄTERBERG

 

VÅR AFFÄRSIDÉ ÄR ATT ERBJUDA MINNESVÄRDA NATURUPPLEVELSER, KONFERENSER SAMT BOENDE I

VÄRLDSARVET HÖGA KUSTEN.

 

Vårt motto är:

”Din upplevelse, vårt mål!”

 

Vi välkomnar er varmt till Lappuddens Friluftscenter i hjärtat av Världsarvet Höga Kusten

 

Lappuddens historia

 

Lappudden är vackert och majestätiskt belägen i närheten av samhället Nordingrå, hjärtat av världsarvet Höga Kusten i landskapet Ångermanland. Anläggningen ligger i ett lugnt och naturskönt område i en rustik, avkopplande och barnvänlig miljö på en udde vid den vackra Vågsfjärden och omges av vatten, öar, höga berg och djupa dalar. Här i Höga Kusten påminns man ständigt om den senaste inlandsisen som smälte bort för ca 9600 år sedan: Landet stiger med ca 8 millimeter per år, vilket är den högsta uppmätta landhöjningen i världen och ett av de unika geologiska fenomen som fick UNESCO att utnämna området till världsarv år 2000.

 

Lappudden har en lång och spännande historia. Under 1600-talet vistades renskötande lappar på området under sina färder mellan kust och fjäll, och därigenom fick platsen också sitt namn. Lapparna (samerna) är en ursprungsbefolkning i nordligaste Sverige som fram till våra dagar livnärt sig som renskötande nomader. Under 1700-talets första hälft bosatte sig emellertid lappar stadigvarande på Lappudden och blev s.k. ”sockenlappar”. Dessa lappar integrerades i samhället och livnärde sig i första hand som hantverkare och slaktare istället för att idka renskötsel. På Lappudden syns fortfarande husgrunder och härdar från denna tid. Under 1800- och 1900-talet bröts marken på Lappudden, och platsen blev jordbruk fram till 1940-talet då Kramfors kommun köpte området för att nyttja det som friluftsanläggning för lägerskolor och andra grupper.

 

Lappudden idag- Boende och aktiviteter

 

2008 köpte vi- AGMA Forntid & Äventyr AB- Lappudden, och vi har öppet året runt för bokade grupper samt dagligen under sommaren. Området, med sitt natursköna  läge vid Vågsfjärdens strand, är en perfekt plats för bröllopsfester, konferenser, naturupplevelser och aktiviteter av alla de slag. Vi anordnar luncher, middagar och fika för större grupper, har kaféverksamhet under sommaren samt hyr ut kanoter, kajaker, cyklar och roddbåtar för fiske.

 

Boende

 

På Lappudden kan man hyra såväl stugor som rum. Vi har en 2-bäddsstuga, 2 st 5-bäddsstugor och 4 st 4-bäddsstugor. Därtill finns ytterligare 2 stugor som ligger precis vid vattnet, ett stort gammalt ”Härbre” med 3 rum samt ett annex med två lägenheter. Alla stugor och rum har ett pentry med kokplattor, kylskåp samt nödvändig köksutrustning, och i annexet samt i Härbret finns även vatten. I annexet delar lägenheterna på 1 toalett och 1 dusch, för boende i övriga stugor och rum finns en servicebyggnad med 2 st toalett- och duschrum samt ett diskrum med varmt och kallt vatten. Under vistelsen hos oss har du möjlighet att hyra vår bastu, vårt vildmarksbad och vår grillkåta.
AGMA Forntid & Äventyr AB

Destination Höga Kusten

 

www.destinationhogakusten.com

 

info@destinationhogakusten.com

 

tel. 070-286 43 05 eller 070-625 07 83